Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy derékszögű trapéz olyan érintőnégyszög, amelynek szárai 12 cm és 13 cm hosszúak. Mekkorák a trapéz alapjai?

Főoldal » Középiskola » Matematika
954
10. osztály.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trapéz, derékszögű, húrnégyszögek, érintőnégyszögek, alapjai
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a derékszögű trapéz hosszabb alapja: a és a rövidebb alap pedig b.
A trapéz szárai: b = 13 cm és d = 12 cm
Mivel d a rövidebb, ezért a d szár merőleges az alapokra.
Ha a trapéz d szárát eltoljuk a trapéz másik csúcsába, akkor kapunk egy derékszögű háromszöget, melynek átfogója a másik szár: b, befogói pedig a d, illetve az alapok külömbsége: a - c.
Erre a derékszögű háromszögre alkalmazzuk Pitagorasz-tételét:
(a - c)2 + d2 = b2
(a - c)2 + 122 = 132
(a - c)2 + 144 = 169
(a - c)2 = 25
a - c = 5 cm

Mivel a trapéz érintőnégyszög, így teljesül az oldalaira, hogy a szemközti oldalak összege egyenlő, vagyis
a + c = b + d
a + c = 13 + 12
a + c = 25 cm
Kaptunk 2 egyenletet:
I. a - c = 5
II. a + c = 25
Az I. egyenletből kifekójezzük a-t:
a = 5 + c
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
5 + c + c = 25
5 + 2c = 25
2c = 20
c = 10 cm
Visszahelyettesítünk a-ba:
a = 5 + c = 5 + 10 = 15 cm

A trapéz alapjai 10 cm és 15 cm hosszúságúak.
Módosítva: 5 éve
1