Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
478
Ha egy mértani sorozat 4.tagja: a4=40, a 2.tagja a2=15 mennyi a q?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a4 = 40
a2 = 15
q = ?
a4 = a1 * q4-1 = a1 * q3
a2 = a1 * q2-1 = a1 * q
I. a1 * q3 = 40
II. a1 * q = 15
Elosztjuk az I. egyenletet a II. egyenlettel:
q2 = 40/15
q2 = 8/3
q = ± 8/3 
0