Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek , szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
434
1. Lili sakkszakkörre jár . Házi bajnokságot tartanak , amelynek során mind a 8 szakkörös mindenkivel játszik egy mérkőzést, és a tanárral is kell mindenkinek egy játszmát játszania. Most tartanak a bajnokság felénél. Hány mérkőzés van még hátra!

2. Négyszögletes és ötszögeket rajzoltam, összesen 46-ot. A négyszögek száma 130% -a az ötszögek számának. Hányszor annyi csúcsa lett összesen a négyszögletes, mint az ötszögeknek?

3. Egy téglatest minden csúcsát összekötöttük az összes többi csúccsal. A csúcsokat összekötő valamennyi szakasz hosszát lemértük. Hány különböző érték fordulhat elő a szakaszok méretei között? (Többszörös választás)

4.A családban a szülők mellet a két gyerek és a nagymama él együtt! Az öttagú családban az életkortól összege 150 év. A szülők közötti korkülönbség 2 év , a gyerekek között pedig 4 év. Az egyik gyerek , Tomi 7 éves , anyukája pedig ötször annyi. Hány éves lehet a nagymama?

Köszi a segítséget! ;)


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Szöveges feladatok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
8 szakkörös van + a tanár = 9 fő
1 fő 8 mérkőzést játszik (mert saját magával nem játszik)
9 fő összesen: 9 * 8 = 72 mérkőzést játszana, de minden mérkőzést kétszer számoltunk, mert mindkét versenyzőnél számoltuk egyszer, tehát az összes mérkőzés száma: 72 / 2 = 36.
Mivel a bajnokság felénél tartanak 36 / 2 = 18 mérkőzés van hátra.

2. feladat:
Négyszögek száma legyen : x db
Mivel összesen 46 darabot rajzoltam, így az ötszögek száma: 46 - x db
A feltétel szerint a négyszögek 130%-a az ötzszögeknek.
130% = 1,3
Akkor teljesül, hogy
x = 1,3 * (46 - x)
x = 59,8 - 1,3x
2,3x = 59,8
x = 26
Tehát 26 db négyszöget és 46 - 26 = 20 db ötszöget rajzoltam.
A 26 db négyszögnek összesen: 26 * 4 = 104 csúcsa lett
A 20 db ötszögnek összesen: 20 * 5 = 100 csúcsa lett.
104 / 100 = 1,04-szer annyi csúcsa lett a négyszögeknek, mint az ötszögeknek.

3. feladat:
Bármelyik csúcsot kötjük össze a többi csúccsal, 3 csúcsot az pldalélek mentén kötünk össze, 3-at a lapátlók mentén kötünk össze, az utolsót pedig a téglatest testátlója mentén kötjük össze a kiválasztott csúccsal.
A téglatestnek összesen 3 féle oldaléle, 3 féle lapátlója van, testátlói egyenlő hosszúságúak, tehát összesen: 3 + 3 + 1 = 7 féle hosszúságot mérünk le.

4. feladat:
Összesen: 150 évesek
Tomi: 7 éves
Anya: 7 * 5 = 35 éves

1. megoldás:
Tomi: 7 éves
Anya: 35 éves
Testvér: 7 - 4 = 3 éves
Apa: 35 + 2 = 37 éves
Összesen: 7 + 35 + 3 + 37 = 82 év
Nagymama: 150 - 82 = 68 éves

2. megoldás:
Tomi: 7 éves
Anya: 35 éves
Testvér: 7 + 4 = 11 éves
Apa: 35 + 2 = 37 éves
Összesen: 7 + 35 + 11 + 37 = 90 év
Nagymama: 150 - 90 = 60 éves

3. megoldás:
Tomi: 7 éves
Anya: 35 éves
Testvér: 7 - 4 = 3 éves
Apa: 35 - 2 = 33 éves
Összesen: 7 + 35 + 3 + 33 = 78 év
Nagymama: 150 - 78 = 72 éves

4. megoldás:
Tomi: 7 éves
Anya: 35 éves
Testvér: 7 + 4 = 11 éves
Apa: 35 - 2 = 33 éves
Összesen: 7 + 35 + 11 + 33 = 86 év
Nagymama: 150 - 86 = 64 éves

Tehát a nagymama 60 éves vagy 64 éves vagy 68 éves vagy 72 éves.
1