Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2499
Lali leírta az összes 2-vel vagy 15-tel osztható kétjegyű pozitív egész számot. Mennyi annak a valószinűsége,hogy közülük egyet véletlenszerűen kiválasztva,az 30-cal nem lesz osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2-vel: 10, 12, 14, 16, ..., 98 összesen (100-10)/2 = 45 darab
15-tel: 15, 30, 45, 60, 75, 90 összesen 6 darab
A 30, 60 és 90 a 2-vel oszthatók között is szerepelt! Ezért 45+6-3 = 48 számot írt fel Lali.

30-cal oszthatóak: 30, 60, 90; vagyis 3 darab. A többi 45 darab nem osztható 30-cal.

A valószínűség kedvező/összes: 45/48
0

Ügye kétjegyű szám 10-99; azaz 90 szám, ha ezt elosztjuk 2-vel, megkapjuk a leírt páros számokat. 45 páros számot írt le.

15-tel osztható szám meg (100/15) szám van, lefelé kerekítve, azaz 6 db, de ügye ezeket fel is lehet sorolni: 15;30;45;60;75;90

30-cal osztható szám: (100/30) lefelé kerekítve, azaz 3 db: 30,60,90.

A 15-el osztható számok közül a párosokra figyelnünk kell, hisz azt már leírta egyszer, nem kell kétszer! 30,60,90

Leírt szám mennyiség: párosok+15-el osztható-3 azonos=45+6-3=48 számot írt fel

Ha az a kérdés, hogy mennyi a valószínűsége, hogy 30-cal NEM lesz osztható a szám, akkor 48-3 (30-al osztható számok mennyisége) =45 a kedvező eset, az összes 48.

Valószínűség: Kedvező/összes eset=45/48
A valószínűséget általában százalékalakban kell/adják meg: (45/48)*100=93,75%

A valószínűsége, hogy Lali nem 30-cal osztható számot húz ki: 93,75%.
0