Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2142
Egy ABC háromszög súlypontja S, és az AB oldalának felezőpontja F. Adjuk meg a háromszög C csúcsának koordinátáit,ha S(2;-3) és F(4;-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A súlypont 2:1 arányban metszi a súlyvonalat, vagyis SC/FS = 2/1
Az FS vektor = (-2; 2)
(ugyanis az F-ből S-be megy a vektor; az x koordináta 4-ből 2-be megy, tehát 2-vel kevesebb, -2; az y pedig -5-ből -3-ba, tehát 2-vel több, +2.)

SC duplája FS-nek, ezért ha az S ponthoz hozzáadjuk az FS vektort kétszer, akkor pont a C pontba jutunk.
Tehát a C koordinátái: (2+2·(-2); -3+2·(2)) = (-2; 1)
1