Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
310
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. feladat:
r = 150 millió km = 150000000 km = 1,5 * 108 km = 1,5 * 1011 m
T (periódusidő) = 1 év = 365 nap = 365 * 24 * 3600 = 31536000 s
A Föld a Nap körül körpályán mozog, tehát sebessége:
vFöld = (2 * r * π) / T = (2 * 150 000 000 km * π) / 31536000 s = 29,89 km/s = 30 km/s = 30000 m/s = 3 * 104 m/s

A Föld centripetális gyorsulása:
acp = v2 / r = (3 * 104 m/s)2 / (1,5 * 1011 m) = (9 * 108 m2/s2) / (1,5 * 1011 m) = 6 * 10-3 m/s2
Tehát a Föld centripetális gyorsulása 6 * 10-3 m/s2 = 0,006 m/s2

2. feladat:
v = 1000 km/s = 103 km/s = 106 m/s
r = 10-10 m
f = ?
f = 1/T (periódusidő)
v = (2 * r * π) / T és mivel a frekvenciáról tudjuk, hogy f = 1 / T, így a sebesség felírható:
v = 2 * r * π * f alakban, ahonnan kifejezhetjük f-et:
f = v / (2 * r * π) = (106 m/s ) / (2 * 10-10 m * π) = 106 m/s / (6,28 * 10-10 m = 0,159 * 1016 1/s = 1,59 * 1015 1/s a frekvencia.
0