Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlőtlenség

Főoldal » Középiskola » Matematika
557
x²-3x-10>0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha egyenlőség lenne, akkor a gyökei a megoldóképletből:
x₁₂ = (3 ± √(9+40))/2
x₁ = 5
x₂ = -2
Mivel a másodfokú tag (x²) együtthatója pozitív, a parabola felfelé nyitott. Vagyis a két gyök között negatív, a többi helyen pozitív a kifejezés értéke.
Tehát a megoldás:
x < -2 vagy x > 5
0

x1,2=(-b± b2-4ac )/2a
behelyettesítünk

x1,2=-(-3± (-3)2-4*1*(10) /2*1
-(-3)=+3
2*1=2
(-3)2=+9
(3+ 9-(-10)*4 )/2
 9-4(-10) 
 9+40) 
 49 =7
(3+7)/2=10/2=5

x2 meg -2 lesz
Szóval 5 és -2

0