Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerület, terület számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Valaki tudna segíteni sürgös!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megoldása szerint az adatok el vannak írva: Az ismert szög nem a γ, hanem α = 38,79⁰
Tehát:
t = 715 m2
b = 53,4 m
α = 38,79⁰
c = 42,744 m
Felírjuk a koszinusz-tételt az a oldalra:
a2 = b2 + c2 - 2 * b * c * cosα
a2 = 53,42 + 42,7442 - 2 * 53,4 * 42,744 * cos38,79⁰
a2 = 2851,56 + 1827,05 - 4565,06 * 0,7794
a2 = 4678,61 - 3558,01
a2 = 1120,6
a = 33,48 m

Most felírjuk az a és b oldalakra a szinusz-tételt:
a / sinα = b / sinβ
33,48 / sin38,79⁰ = 53,4 / sinβ
33,48 / 0,6265 = 53,4 / sinβ
53,44 = 53,4 / sinβ
53,44 * sinβ = 53,4
sinβ = 0,9993
β = 87,86⁰

Felhasználjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180⁰. Akkor teljesül, hogy:
γ = 180⁰ - α - β = 180⁰ - 38,79⁰ - 87,86⁰ = 53,35⁰
0