Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2718
Egy háromszög két oldalának hossza 10 cm és 8 cm, a területe 20 cm². Mekkora lehet a háromszög két adott oldala által bezárt szög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a=10, b=8, T= 20
köztük lévő szög: γ

Az a-hoz tartozó m magassága a területből számolható:
T = a·m/2
20 = 10·m/2
m = 4

m/b = sin γ
4/8 = 1/2 = sin γ
γ = 30°
0

Legyen a két oldal x és y
x=10 cm
y=8 cm
T=20 cm2
Bezárt szög: α

Magasság a területből kiszámítható, ügye a háromszög területe: (x*m)/2

20 = (10·m)/2
20=10m/2
20=5m /:5
4=m

Szinusz-tétellel kiszámítható:

m/b = sin(α)
4/8 = sin(α)
1/2= sin(α)
30°= α

A két oldal által bezárt szög (α)=30°
0