Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Henger felszíne, térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
503
Csatoltam képet.

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
henger, felszíne, térfogata
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
a) feladat

Kiszámoljuk az alapkör területét:
r²π = 25π = 78,54 cm²
A henger térfogata: alapkör területe*magasság
78,54*10 = 785,4 cm³ a henger térfogata

A kör kerülete: 2rπ = 31,42 cm
A palást területe: 31,42*10 = 314,2 cm²
A henger felszíne: 314,2+2*78,54 = 471,28 cm²
Módosítva: 5 éve
1

c) feladat

A két adatból kiszámoljuk a sugarat:
1500 = 10*2rπ
75 = rπ
r = 23,87 cm

Alapkör területe:
23,87²π = 1790 cm²

Henger felszíne: 1790*2+1500 = 5080 cm²

Henger térfogata:
1790*10 = 17900 cm³
Módosítva: 5 éve
1

b) feladat

Kiszámoljuk az adatokból a magasságot:
2000 = 10²π*m
20 = πm
m = 6,37 cm

Alapkör területe:
10²π = 314,16 cm²
Henger felszíne: 314,16*2+2000 = 2314,16 cm²

Henger térfogata:
314,16*6,37 = 2001,2 cm³
1

a)
r = 5 cm
m = 10 cm
A = 2*π*r*(r + m) = 2 * 3,14 * 5 * (5 + 10) = 31,4 * 15 = 471 cm2
V = r2*π*m = 52 * 3,14 * 10 = 25 * 3,14 * 10 = 785 cm3

b)
r = 10 cm
tpalást = 2000 cm2
tpalást = 2 * r * π * m
2000 = 2 * 10 * 3,14 * m
2000 = 62,8 * m
m = 31,847 cm
A = 2 * r2 * π + tpalást = 2 * 102 * 3,14 + 2000 = 2 * 100 * 3,14 + 2000 = 628 + 2000 = 2628 cm2
V = r2 * π * m = 102 * 3,14 * 31,847 = 100 * 3,14 * 31,847 = 9999,96 cm3 = 10000 cm3

c)
m = 10 cm
tpalást = 1500 cm2
tpalást = 2 * r * π * m
1500 = 2 * r * 3,14 * 10
1500 = 62,8 * r
r = 23,885 cm
A = 2 * r * π * (r + m) = 2 * 23,885 * 3,14 * (23,885 + 10) = 2 * 23,885 * 3,14 * 33,885 = 5082,675 cm2
V = r2 * π * m = 23,8852 * 3,14 * 10 = 570,493 * 3,14 * 10 = 17913,48 cm3
1