Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tétel, Koszinusz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
a = 12 cm
b = 10 cm
γ = 42⁰
c = ?
A koszinusz-tétel alapján:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
c2 = 122 + 102 - 2 * 12 * 10 * cos42⁰
c2 = 144 + 100 - 240 * 0,7431
c2 = 244 - 178,344
c2 = 65,656
c = 8,1 cm

b)
a = 7 cm
b = 8 cm
c = 9 cm
γ = ?
A háromszög legnagyobb szöge a legnagyobb oldallal szemközti szög.
Felírjuk a legnagyobb oldalra a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
92 = 72 + 82 - 2 * 7 * 8 * cosγ
81 = 49 + 64 - 112 * cosγ
81 = 113 - 112 * cosγ /-113
-32 = -112 * cosγ /: (-112)
0,2857 = cosγ
γ = 73,4⁰

c)
a = 15 cm
b = 18 cm
c = 22 cm
α = ?
A háromszög legkisebb szöge a legkisebb oldallal szemközti szög.
Felírjuk a legkisebb oldalra a koszinusz-tételt:
a2 = b2 + c2 - 2 * b * c * cosα
152 = 182 + 222 - 2 * 18 * 22 * cosα
225 = 324 +484 - 792 * cosα
225 = 808 - 792 * cosα /-808
-583 = -792 * cosα /: (-792)
0,7361 = cosα
α = 42,6⁰

d)
a = 8 cm
b = 10 cm
c = 15 cm
α , β , γ = ?.
Felírjuk az egyik oldalra a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
152 = 82 + 102 - 2 * 8 * 10 * cosγ
225 = 64 + 100 - 160 * cosγ
225 = 164 - 160 * cosγ /-164
61 = -160 * cosγ /: (-160)
-0,3813 = cosγ
γ = 112,4⁰
Felírjuk a szinusz-tételt:
a / (sinα) = c / (sinγ)
8 / (sinα) = 15 / (sin112,4⁰)
8 / (sinα) = 15 / 0,9245
8 / (sinα) = 16,225
8 = 16,225 * sinα /:16,225
0,4931 = sinα
α = 29,5⁰

Felhasználjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180⁰.
Eszerint:
β = 180⁰ - α - γ = 180⁰ - 29,5⁰ - 112,4⁰ = 38,1⁰

1