Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2613
Egy túra során 1.nap megtettük az út 3/5 részét, a 2.nap a még hátralévő út 25%-át. Mekkora a túra teljes hossza,ha még 9 km van hátra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A teljes út x.
Első nap: x·3/5, marad x·2/5
Második: (x·2/5) / 4 = x/10
És még 9 km.

3x/5 + x/10 + 9 = x
stb., fejezd be.
0

A távolságot, túra hosszát jelöljük el 'x'-el, azaz ekkor az x=egész utat jelenti, ezt kell egyenlőségbe hozni a napokon megtett+a hátralévő távolsággal.

Első nap: 3x/5
Második nap: A hátralévő út 2x/5 még, és a 25% az megegyezik az osztva 4-el (100/25=4). Végezzük el: (2x/5)/4=x/10
Harmadik nap: 9 km maradt

Napokon megtett út + maradék =teljes túra hossza (x)
3x/5+x/10+9=x /mindent szorozzunk fel 5 és 10-el, hogy a nevezőket eltüntessük: *5*10
30x+5x+450=50x
35x+450=50x /-35x
450=15x /:15
30=x

A teljes út hossza 30 km.
Ellenőrizzük vissza a szöveg alapján:

Ha a túra 30 km, akkor első nap megtettük 3/5 részét, ami 18 km; második napon a hátralévő út 25%-át, azaz hátralévő út: 30-18=12 km, ennek 25%-a 3 km. A harmadik napra 9 km marad.
18+3+9=?30
30=30

Jól dolgoztunk, az ellenőrzés is bizonyította.

0