Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy négyzet köré 4 cm sugarú kört írtunk. Mekkora a kör négyzeten kívüli területe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Egy négyzet köré köré 4 cm sugarú kört írtunk. Mekkora a kör négyzeten kívüli területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör területe:
r = 4 cm
T = r²π = 16π = 50,27 cm²

Mivel a köré írt kör sugara 4 cm, így tudjuk, hogy a négyzet átlója 8 cm. A négyzet oldalát elnevezzük x-nek, és ezt pitagorasz tétellel ki tudjuk számolni:
x²+x² = 8²
2x² = 64
x² = 32

Ezt nem is kell tovább számolnunk, mert nekünk a négyzet területére van szükségünk. A négyzet területe pedig az oldalak szorzata, vagyis x², így tudjuk, hogy ez 32 cm².

A kör területéből kivonjuk a négyzet területét:
50,27-32 = 18,27 cm² --> tehát ennyi a kör terültete ami a négyzeten kívül van
1