Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
2038
1, Hány gramm nátrium-klorid és hány gramm víz van 100 gramm 5 tömeg%-os konyhasóoldatban?
2, Hány gramm nátrium-klorid és hány gramm víz van 550 gramm 12 tömeg%-os konyhasóoldatban?
3, Hány gramm 36 tömeg%-os oldatot készíthetünk 60 gramm kálium-kloridból?
4, 250 gramm 8 tömeg%-os konyhasóoldatot késtítünk. Hogyan járjunk el?
5, Hány gramm 5 tömeg%-os oldatban van ugyanakkora tömegű oldott anyag, mint amennyi 25 gramm 10 tömeg%-os oldatban van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
100 g oldat, 5%-os
100*0,05 = 5 --> 5 g só és 95 g víz van benne

2.
550 g oldat, 12%-os
550*0,12 = 66
66 g só és 484 g víz van benne.

3.
oldat = x gramm
60/x = 0,36
60 = 0,36x
x = 166,67
166,67 g oldatot készíthetünk.

4.
250*0,08 = 20
20 g sót feloldunk 230 g vízben.

5.
5%-os oldat tömege = x
x*0,05 = 25*0,1
0,05x = 2,5
x = 50
50 g 5%-os oldatban van ugyanannyi oldott anyag.
1