Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
Valaki tudna segíteni, csatoltam képet
Csak a 2 és a 4 gyakorlat kellene
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Először nem értettem a betűket! :)
2. P3=3 elem sorrendjének száma: 3!=3*2*1=6
V82=8 elem 2-od osztályú variációinak száma: 8!/(8-2)!=8*7=56

V73=7 elem 3-ad osztályú variációinak száma: 7!/(7-3)!=7*6*5=210
P2= 2 elem sorrendjének a száma: 2!=2*1=2
V52=5 elem 2-od osztályú variációinak száma: 5!/(5-2)!=5*4=20
Tehát: 210*2/20=21

4, Vx+32=12, azaz (x+3)!/(x+3-2)!=12
(x+3)!/(x+1)!=12
(x+3)*(x+2)*(x+1)*x*...*1/(x+1)*x*...*1 törtet egyszerűsítve:
(x+3)*(x+2)=12
x2+3x+2x+6=12
x2+5x+6=12 /-12
x2+5x-6=0, a=1, b=5, c=-6 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(-5± 5(négyzet)-4*1*(-6) )/2*1=(-5± 25+24 )/2=(-5± 49 )/2=(-5±7)/2, amiből x1=(-5+7)/2=1 és x2=(-5-7)/2=-6
A variációban használt elemek száma x+3, tehát vagy 1+3=4, vagy -6+3=-3, amiből a másik hibás eredmény. Tehát x=1
Ellenőrzés: V42=4!/(4-2)!=4*3*2*1/2*1=4*3=12
1