Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyarok a Kárpát - medencébe

113
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SEGÍTSETEK PLS
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Szia.

2. Romániában élnek legtöbben, de sokan vannak Szlovákiában, Szerbiában, Ukrajnában, Horvátországban is. Kárpát-medencén belüli tájegységek, ahol magyarok laknak például Kárpátalja, Erdély, Felvidék, Vajdaság, Moldva.

3. A csángó a Romániában élő magyarok összefoglaló neve. Eredetéről több elmélet van, egyik ilyen az "elcsángál" szó, vagyis elkószál.

10. Ha a fent említett régiókat veszem figyelembe, de összességében is ez mondható el, hogy a kisebbségi magyarság folyamatosan csökken, ennek alapvetően három oka van, az egyik a természetes fogyás, az asszimiláció (beolvadás az adott területen lévő többségi etnikumba), illetve az elvándorlás, sokan vándoroltak/nak át a mai Magyarország területére.

6. Összesen körülbelül 3,3 millió magyar került közigazgatásilag másik államhoz tartozó területre.

7. Az elcsatolás utáni években kb. 350 ezer magyar vándorolt az elcsatolt területekről a trianoni ország területére, azóta természetesen ez folyamatosan növekszik. Ennek fő oka az, hogy a szomszédos államok próbálják elnyomni, beolvasztani a magyar kisebbségi népcsoportokat, akadályozzák az oktatást, a nyelvhasználatot, stb... Illetve sok család elszakadt trianon miatt, ezért költöztek már akkor sokan vissza.
1