Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
422
Mennyi 30%-os és mennyi 5%-os töménységű chillit kell összeönteni ahhoz, hogy 4 deci 12%-os töménységű keveréket kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Keverési egyenletet használunk:
m1*w1 + m2*w2 = (m1+m2)*w3

m1 és m2 = az első és második oldat tömege/térfogata
w1, w2 és w3 = a különböző oldatok töménysége (törtben megadva, tehát ha pl. 20%-os egy oldat, akkor w=0,2)

A 30%-os oldat mennyisége: x dl
Az 5% oldat mennyisége: 4-x dl
Ebből az egyenlet:

x*0,3 + (4-x)*0,05 = 4*0,12
0,3x + 0,2-0,05x = 0,48
0,25x + 0,2 = 0,48
0,25x = 0,46
x = 1,84

4-x = 2,16

Tehát 1,84 dl 30%-os és 2,16 dl 5%-os oldatot kell összekeverni.
1