Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
442
4.) Egy faluból 60 km/h átlagsebességgel egy autó indul egy 170 km-re lévő városba, majd egy órával később a városból egy motoros indul 80km/h átlagsebességgel ugyanabba a faluba, ugyanazon az úton. a) Hány órát utazik a motoros a találkozásig? b) Hol találkoznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az autós x óra ideig halad 60km/h-s sebességgel a találkozásig. Ez alatt x*60km-t tesz meg.
A motoros (x-1) óra ideig halad 80km/h-s sebességgel a találkozásig. Ez alatt (x-1)*80km-t tesz meg.
A két megtett út összege: 170km
Így az egyenlet:
60x+80(x-1)=170
60x+80x-80=170
140x-80=170 /+80
140x=250 /:140
x=1,785 óra, amiből a motoros x-1=1,785-1=0,785 órát utazik, ez alatt 0,785*80=62,8km-t tesz meg
0