Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1509
Segitsetek

Gondoltam egy számot. Hozzáadtam 4-et. Az összeget megszoroztam 2-vel, majd az eredményből kivontam 8-at, s így ugyanazt a számot kaptam, mint amelyre gondoltam. Melyik ez a szám? Mérlegelves módszerrel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gondolt szám legyen x
Hozzáadunk 4-et, és ezt megszorozzuk 2-vel:
(x+4)*2
Ebből kivonunk 8-at:
(x+4)*2 - 8
Ekkor ez egyenlő lesz az eredetileg gondolt számmal:

(x+4)*2 - 8 = x
2x + 8 - 8 = x
2x = x

Az egyetlen olyan szám, ami egyenlő a saját kétszeresével, az a nulla, így az eredeti gondolt szám a 0 volt.
1