Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Középiskola » Matematika
1697
Egy kg alma a szomszédos boltban 12ft-ba kerül míg a piacon 90ft az ára.
a) A piaci ár hány százaléka a bolti árnak?

b) a piaci 20km-re van a lakásunktól. Ha autóval megyünk vásárolni akkor 1km út megtétele 21ft-ba kerül. Érdemes-e autóval piacra menni (csak a költségeket figyelembe véve), ha csupán 10kg almát veszünk és hazavisszük?

c) A fenti feltételek mellett mennyi alma vásárlása esetén gazdaságos már autóval a piacra menni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a, (90/120)*100=75 %-a

b, 10 kg alma bolt: 1200 Ft; piaci 10 kg: 900 Ft
20 km=420 Ft
900+420=1320 Ft, azaz nem éri meg elmenni a piacihoz autóval a benzin ára miatt, hisz a boltit 1200 Ft-ért is megszerezhetjük.

c,
A két alma közt a különbség 30 Ft/kg. 10 kg-nál 120 Ft-ot bukunk, azaz 120/30=4 km után már megéri (14 km-nél leszünk ugyanannál az árnál)

Ellenőrizzük:
14*120=1680 Ft a boltban
14*90=1260 Ft a piacon + 420 Ft a benzin = 1680 Ft így a piaci

De 14 kg-nál ez még nem jelent gazdaságosságot, azaz a válasz 15 kg és afölött éri meg.

Módosítva: 9 éve
1