Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segísetek előre is köszi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
368
Az 1es és a 2es be szeretném kérni a segítségeteket.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenlettel:

1 óra 12 perc = 1,2 óra

1/2 + 1/x = 1/1,2

x/2x+2/2x=1/1,2

(x+2)/2x=5/6

6(x+2)=10x

6x+12 = 10x

4x = 12

x = 3 óra alatt gépelné le egyedül.

Egyenlet nélkül:

A gyakorlott gépíró 2 óra alatt 1 szöveget gépel le, azaz 1 óra alatt 1/2 szöveget. Együtt a szöveget 1,2 óra alatt gépelik le, azaz egy óra alatt 1/1.2 = 5/6 szöveget gépelnek le.

A kezdő gépíró tehát 1 óra alatt 5/6-1/2=5/6-3/6=2/6=1/3 szöveget gépel le. Vagyis a teljes szöveget 1/(1/3) = 3 óra alatt gépeli le.
1