Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
1. Számítsd ki az r=0,62 m sugarú gömb felszínét és térfogatát!
2. Számítsd ki az a=1 m élű kocka felszínét és térfogatát!
3. Hasonlítsd össze a két test térfogatát és felszínét! Írd le a tapasztalatodat!
4. Miért készítik a víztároló tartályt (hidroglóbuszt) gömb alakúra?

Előre is nagyon szépen köszönöm aki tud benne segiteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika gömb kocka térfogat felszín
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
A=4πr²
A=4π*0,62²
A=4,83 m²
V=4/3πr³
V= 4/3π*0,62
V=0,998m³ kerekítve 1m³

2)
A=6a²
A=6*1²
A=6m²
V=a³
V=1³
V=1m³

3)
Térfogatuk egyforma,
A gömb felszíne (6-4,83=)1,17m²-rel kisebb.

4)
Kisebb a felszíne, mint egy kockának? Könnyebben áramlik a víz, mint egy olyan tartályban, aminek csúcsai vannak?:D
1