Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
526
1. Hány féleképpen 5 színből 5 sávos zászlót csinálni? Egy szín csak egyszer szerepelhet!
2. Hány féleképpen 5 színből 5 sávos zászlót csinálni? Egy szín többször szerepelhet!
3. Hány féleképen lehet 10 gyereket 5 székre lehet leültetni?
4. Mennyi 6! ?
5. Hány féle 3 jegyű számot lehet csinálni a 0, 2, 5 számjegyekből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Az első sáv 5-féle lehet, a második 4-féle, stb. ezért
5*4*3*2*1 = 5! = 120 féleképp lehet.

2.
Itt többször is felhasználhatunk egy színt, így minden sáv 5-féle színű lehet, ezért a lehetőségek száma:
55 = 3125

3.
A kérdés tulajdonképp az, hogy hányféleképp választhatunk a 10 gyerekből 5-öt, akik leülnek. A lehetőségek száma ezért:
(10 alatt 5) = 252

4.
6! = 6*5*4*3*2*1 = 720

5.
Itt arra kell figyelni, hogy 0-val nem kezdődhet egy szám. Vegyük úgy, hogy egy számjegyet csak egyszer használhatunk fel:
Ha 2-vel kezdődik a szám, akkor 1*2*1 = 2 féle lehet
Ha 5-tel kezdődik akkor is 1*2*1 = 2 féle lehet.
Így összesen 4 ilyen számot tudunk képezni. (pontosan ezeket: 205, 250, 502, 520)

0