Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
1. Számítsd ki az r=0,62 m sugarú gömb felszínét és térfogatát!
2. Számítsd ki az a=1 m élű kocka felszínét és térfogatát!
3. Hasonlítsd össze a két test térfogatát és felszínét! Írd le a tapasztalatodat!
4. Miért készítik a víztároló tartályt (hidroglóbuszt) gömb alakúra?

Előre is nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek gömb kocka felszin terfogat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)A=4πr²
A=4π*0,62²
A=4,83 m²
V=4/3πr³
V= 4/3π*0,62
V=0,998m³ kerekítve 1m³

2)A=6a²
A=6*1²
A=6m²
V=a³
V=1³
V=1m³

3)Térfogatuk egyforma,A gömb felszíne (6-4,83=)1,17m²-rel kisebb.

A 4. kérdésre a gömb sokkal jobban ellenáll a nyomásnak, ilyen például a boltív is. Ha kocka formájú lenne az élek mentén a víz könnyebben szét tudna feszíteni.
0