Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
770
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj egy nagyjából olyan háromszöget. Az AB-vel és az AC-vel lesznek párhuzamosak a rombusz oldalai. Valahogy rajzold be a rombuszt is, oldalait nevezzük a-nak.
Olyasmi az ábra, mint ez, csak az oldalak hossza nem olyan:
http://i83.photobucket.com/albums/j306/xapharon/Scanned-Image-2.jpg
Ehhez hasonlót rajzolj, csak más számokat írj az oldalakhoz.
AD=DE=EF=AF=a

Mondjuk az ABC háromszöghöz hasonló az EFC háromszög: (párhuzamos szelők...)
EF/FC = AB/AC
a/(6-a) = 9/6
ebből a = 54/15

Ugyanebből a két hasonló háromszögből kijön az is, hogy a BC oldalt a:(6-a) arányban osztja az E pont.
0