Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a1 = 8
a2 = 8*q
a3 = 8*q²

8+8*q+8*q² = 78
8(1+q+q²) = 78
1+q+q² = 9,75

q²+q-8,75 = 0

Meg kell oldani a másodfokú egyenletet, ekkor kijön két eredmény:

q1 = 2,5
q2 = -3,5

Mértani sorozatoknál az első n tag összege:
Sn = a1*(qn-1)/(q-1)

Behelyettesítjük a két eredményt és kiszámoljuk. Végeredménként két jó megoldást is kapunk:

1. megoldás: S6 = 1296,75
2. megoldás: S6 = -3266,25
0

Hibátlan az első válasz:
0