Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Balóthy domíníum fogalmazás

4987
Valaki tudna segíteni? Keddre megkéne írnom a Balóthy domíniumról egy fogalmazást, de fogalmam sincs, hogy fogalmazzam meg. Min. Egy oldalasnak kell lennie.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

2
Mármint ugye a Mikszáth elbeszélésről kell, szóval az elbeszélés történetéről, nem pedig arról, hogy az elbeszélésben a birtok milyen volt.
Olvastad már? Nem hosszú, olvasd el. Aztán a fogalmazásban ugyanazt kell elmondanod a saját szavaiddal. Vázlatpontokban felsorolva, ilyesmikről érdemes írjál:
- Milyen volt a birtok (4000 hold folyóval, malommal, heggyel, szőlővel, gesztenyével)
- Kivel kezdődött a birtok elherdálása (Boldizsár úr szerette a "négy királyokat", vagyis a kártyát. Elúszott adósságként a birtok fele)
- Hogy próbálta a fia (István) visszaszerezni (karriert akart csinálni, de sokba került, a másik fele is majdnem elment a birtoknak)
- Az unoka mit tett? (maradt rá 200 hold, elitta, Pestre költöztek)
- Mi maradt a birtokból? (egy virágcserépnyi föld az ablakban)
- Mit csinált a kis dédunoka? ("Látod, látod, neked is jutott még az ősök földjéből pazarolni való.")
0

Köszi! Már a suliban olvastuk,de úhy én nagyon okos nem azzal foglalkoztam. Pont ma írtunk ebből TZ-t és persze pont abban a csoporban voltam.ahol ezt kellet leírni. De Köszi!
1