Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MatekSOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
944
Az ABC háromszögben AB=6cm BC=4cm és CA=5cm. Határozza meg azon szakaszok arányát amelyekre az A csúcsból induló szögfelező osztja a B csúcsból induló belső szögfelező háromszögbe eső szakaszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kétszer kell alkalmazni a szögfelezőtételt.

A B-ből induló szögfelező így osztja CA-t PA és PC részekre:
AB/BC = 6/4 = PA/PC
Vagyis a két rész PA = 5·6/10=3 és PC = 5·4/10=2

Most lett egy olyan háromszögünk, aminek oldalai a B-ből induló szögfelező, valamint AB és a 3 centis PA.
Vagyis az A-ból induló szögfelező így osztja a PB-t:
AB/PA = 6/3 = 2/1

Tehát 2:1 arányban osztja.
0