Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz alapú egyenes hasáb felszíne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1306
Hello !
A feladat így szól : Mekkora a rombusz alapú egyenes hasáb felszíne, ha a rombusz átlói 6 cm és 8 cm, a hasáb magassága 10 cm ?
Ha valaki tudja rá a megoldást kérem írja le mert sürgős lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Talap=(e*f)/2 = (6*8)/2 = 24cm2
Palást: tudni kell az élek hosszát, ezt pitagorasz tétellel kapjuk meg
Tudjuk, hogy az átlók felezik egymást és merőlegesek = Kivehetünk belőle egy derékszögű háromszöget.
a derékszögű háromszög egyik befogója 6/2=3cm a másik befogója 8/2=4cm hosszú.
32*42=a2 (a rombusz oldala)
144=a2 /gyököt vonunk
a=12cm
Így már ki tudjuk számolni az oldallapok területét.
Palást: 12*10*4=480cm2
A=Talap+Palást = 24*2+480=528cm2
1