Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
759
Három ajándékot akarok venni 5 lehetséges dolog jöhet szoba.
Hány féle képpen választhatok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Erre egyszerű a megoldás. Mivel 5 dologból kell kiválasztani 3-at, ezért az n alatt a k képletet kell alkalmazni ahol n=5 és k=3, ami. Ekkor 5!/3!*2!, ami 120/6*2, ami pontosan 120/12=10
Tehát 10 féleképpen választhatsz!
1

Gondolom nem lehet ugyanolyan, mert az nagyban megnehezítené a számítást (emelt matek), így ha csak különbözőek lehetnek, akkor (5 alatt a 3)=10.

Még egyszerűbb a számolás (tehát nem kell (n alatt a k)-val számolni), hogyha azt nézzük meg, hogy mi az a 2, amit nem veszünk meg; az első helyre 5-féle mehet, a másodikra 4, ez 5*4=20, de a sorrendjük nem számít, így 20/2=10.
Módosítva: 9 éve
1