Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
722
Egy 14cm átmérőjű henger alakú üvegedényben víz van. Hány cm-t emelkedik a víz szintje, ha egy 6cm átmérőjű acélgolyót teszünk bele?

Odáig eljutottam hogy a golyó térfogata 113,04 cm3 de a többi részét nem értem. Holnapra kéne, ezen múlik a félévi jegyem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a víz most 14cm "magasan" van
Hengerben lévő víz térfogata:
V=π*r²*m
V=π*7²*14
V=2155,13cm³

A golyó térfogata= 113,09cm³

2155,13+113,09=2268,22cm³→térfogat a vasgolyóval

2268,22 = π*7²*m /:7²π
14,73=m (magasság)

14,73-14= 0,73cm-t emelkedik

Remélem még sikerül összehozni a félévit:)

0