Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Matek segítség kéne

Főoldal » Középiskola » Matematika
1448
Egy szabályos sokszögnek 54 átlója van. Hány oldala van a sokszögnek, és mekkora egy belső, illetve egy külső szöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, sos, szögek, átló
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
n= oldalak,csúcsok száma
(n*(n-3))/2=54 /*2
n*(n-3)=108
n²-3n =108 /-108
n²-3n-108 = 0 másodfokú egyenelet
n₁=12
n₂=-9 Mivel -9 oldala nem lehet, ezért a megoldás, 12 oldala/csúcsa van
Azaz egy tizenkétszög

(n-2)*180°
(12-2)*180°
10*180°=1800° Ez belső szögek összege
Egy külső szög: 1800/12=150°
Egy külső szög: 360-150=210°
2