Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
684
Mekkora lehet az a paraméter értéke , ha a következő három szám egy számtani sorozat három egymást követő eleme : a² ; a ; a³

a, Határozza meg a számtani sorozat differenciáját!
b, Mekkora lehet az így kapott számtani sorozat első eleme ha a tizedik eleme : a ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sorozat, #matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Mindenféle varázslás nélkül tudjuk, hogy az egymást követő tagok különbsége egyenlő, tehát:

a-a²=a³-a, ezt rendezzük:

0=a³+a²-2a, kiemelünk a-t:

0=a*(a²+a-2), egy szorzat értéke akkor 0, hogyha valamelyik tényezője 0, tehát

vagy a=0, ekkor a sorozat: 0, 0, 0, ahol a különbség: 0-0=0-0=0

vagy a²+a-2=0, ennek megoldásai:

a=-2, tehát a sorozat: 4; -2; -8, ahol a különbség: -2-4=-8-(-2)=-6
a=1, tehát a sorozat: 1, 1, 1, ahol a különbség: 1-1=1-1=0

b) A tanult összefüggésekből azt tudjuk, hogy a₁₀=a₂+8d, esetünkben:

a=a+8d, vagyis d=0, a bármilyen szám lehet, viszont hogy az adottak csak a=0 és a=1 esetén fognak teljesülni, amiket már kiszámoltunk.
0