Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
576
Egy szimmetrokus trapez ket parhuzamos oldala 6 cm, illetve 14 cm es a magassaga 9 cm. Mekkorak a trapez szogei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először ki kell számolnunk, vagyis én így csinálom, a szárak hosszát. Behúzzuk a magasságot ennek hossza 9 cm, és a B csúcs és a magasság talppontja között 4 cm lesz a távolság. Ekkor a derékszögű háromszögben ki lehet számolni az átfogót ami egyben a trapéz szára is. Így:
92 + 42= x2
Ebből x= 97 
Ebben a háromszögben kiszámoljuk a második legnagyobb szöget, melyet ugy csinálhatunk, hogy vesszük a szög szinuszát, ami a szemközti befogó és az átfogó hányadosa.
Ekkor sin α= 9/ 97 =0,9138
Majd ebből visszafejtve α-t, kapjuk hogy α=66⁰
Mivel egyenlő szárú a trapéz, ezért az A csúcsnál is ekkora a szög és a trapézban az is megfigyelhető, hogy az egy száron fekvő szögek összege 180. Ekkor a másik két szöge a trapéznak 180-66= 114⁰

Remélem tudtam segíteni! :)
0