Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soss

Főoldal » Általános iskola » Kémia
324
2. Összeállítja a metán homológ sorozat szénhidrogének molekuláris képleteit, amelyek tartalmazzák: a) 16 szénatomot; b) 23 szénatom.3. Számítsa ki a propán relatív sűrűségét: a) hidrogénre; b) szén-dioxid esetében.4. A metánhomológ relatív molekulatömege 58. Írja le a molekulaképletet és nevezze el ezt az anyagot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2,

a, `C_(16)H_(34)`

b, `C_(23)H_(48)`

3,

`M_("propán")` = 44 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

a,

`rho_1` = `M_("propán")/M_(H_2)` = `44/2` = 22

b,

`rho_2` = `M_("propán")/M_(CO_2)` = `44/44` = 1

4,

Az alkánok általános képlete: `C_nH_(2n+2)`

M = 12x+2x+2 = 14x+2 `g/(mol)`

14x+2 = 58

14x = 56

x = 4

A keresett anyag a bután, `C_4H_(10)`.

1