Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős Kombinatorika feadatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1396
4. Egy sportversenyen 7 csapat indult (A, B, C, D, E, F, G), egyfordulós körmérkőzést
játszanak egymással.
a) Hány mérkőzést játszanak összesen?
b) Hány mérkőzés van még hátra, ha A játszott már mindenkivel és a többi csapat 2-2
meccset játszott le eddig?
c) Lehetséges-e, hogy minden csapat 3 mérkőzésen van túl? (Indokold!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
7 csapat, mindenki ellen az 1 csapatnak 6 mérkőzés, 7-nek `7*6` lenne, de így mindegyik meccs kétszer van, osztjuk kettővel.

a, `(7*6)/2` = 21 mérközés.

b, Az A csapat játszott 6 meccset, a többi 6 játszott a másik öt valamelyikével egyet, akkor még hozzájön `(6*1)/2` = 3 meccs, így összesen 9 meccs ment le. Hátha van még `21-9` = 12 meccs.

c, Nem, mert akkor 7 csapat * 3 meccs = `(7*3)/2` = 10,5 nem egész szám.
1