Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek, háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
609
Valaki tudna segíteni ezekben a feladatokban? Sajnos én hozzá sem tudok kezdeni.
A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
13/a:
Négyzetre emelés után:
1/9*1/27x+2=92x-2 * 811/2 /azonos alap
1/32*1/33x+6=34x-4 * 32 /szorzások elvégzése
1/33x+8=34x-2 /*33x+8
1=37x+6
30=37x+6
Ekkor a két kitevő egyenlő, mert az alapok is egyenlőek és így kapjuk, hogy:
0=7x+6 /-6
-6=7x /:7
x=-6/7
0

13/b:
Szorozzuk meg mindkét oldalt 2-vel:
Kapjuk, hogy:
lg(x2+5x+3)=2*lg(4x-1) / alogaritmus azonossága miatt 2*lg(4x-1)=lg((4x-1)2)
lg(x2+5x+3)=lg((4x-1)2)
Így:
x2+5x+3=(4x-1)2
x2+5x+3=16x2-8x+1
Ebből megoldóképlettel kijön, hogy
x1=1
x2=-2/15
Módosítva: 9 éve
1