Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megint koordináta-geometria :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
554
x²+y²=25
x²+y²-14x+17=0

Megvan adva 2 kör egyenlete, és meg kell találni a közös pontjaikat. Ha lerajzolom, akkor látom, hogy ez a (-4;3) és a (4;3), de az egyenletrendszerrel nem megy, szerintem a teljes négyzetté kiegészítés zavar be. Valaki tud segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kör egyenlete
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel x2+y2=25, ezért a másodikba be lehet helyettesíteni ezt, és kapod ezt:
25-14x+17=0 Ezt megoldva x=3 jön ki.
Ezt helyettesítsd vissza az első egyenletbe és kapod:
32+y2=25
y2=16
y1=4
y2=-4
Tehát a két pont koordinátái. (3;4 és (3;-4), ahogy írtad.
1