Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
622
1.Egy 2,5 dm3 térfogatú fahasábot 15 N erővel tudunk a víz alá nyomni. Mekkora a fa sűrűsége? A víz sűrűsége 1kg/dm3
2. Egy ismeretlen sűrűségű fémdarab súlya levegőn 24N. A fémdarabot 0,8 kg/liter sűrűségű folyadékba mártva 16 N súlyúnak mérjük. Mekkora a fém sűrűsége?
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V=2,5 `dm^3`

`F_(ny)` = 15 N

A felhajtóerőre lesz szükségünk, az pedig a test által kiszorított folyadék súlya.

`V_("víz")` = 2,5 `dm^3`

`m_("víz")` = `rho_("víz")*V_("víz")` = 2,5 kg

`F_f` = `m_("víz")*g` = `2.5*10` = 25 N a felhajtóerő.

A felhajtóerő és a nyomóerő különbsége lesz a súlyerő, azaz a test súlya.

`F_s` = `F_f-F_(ny)` = 25-15 = 10 N

`m_("fa")` = `F_s/g` = `10/10` = 1 kg

`rho_("fa")` = `m_("fa")/V` = `1/2.5` = 0,4 `(kg)/(dm^3)`


2,

`F_s` = 24 N

`F_t` = 16 N

`F_f` = `F_s-F_t` = 24-16= 8 N

`m_("foly")` = `F_f/g` = `8/10` = 0,8 kg

`V_("foly")` = `m_("foly")/rho_("foly")` = `0.8/0.8` = 1 `dm^3` = `V_("test")`

`m_("test")` = `F_s/g` = `24/10` = 2,4 kg

`rho_("test")` = `m_("test")/V_("test")` = `2.4/1` = 2,4 `(kg)/(dm^3)`
0