Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6 osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
1) 12 ceruza 9 lejbe kerül. Hany ceruzát lehet vásárolni 3 lejjel ? 2 ) 5 kg almáért 22,5 lejt fizetnek .Hany lejt fizetnek 6 kg almáért. 3) 3kg papírból 50 db füzetet készítenek. Hany kg papir szükséges 130 ilyen fuzetelkeszitesehez.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segitseget kerek .koszonom.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.) Ha tudjuk hogy 12 ceruza 9 lej, akkor kitudjuk számolni 1 ceruza mennyibe kerül. Ez esetben 1 ceruza értéke 0.75 lej. Így hogy már tudjuk hogy egy ceruzának mennyi az értéke könnyen kitudjuk azt is számolni hogy mennyit tudunk venni 3 lej értékben.
A 3:0.75-el és 4-et kapunk. Tehát a válasz 4 ceruzát tudunk vásárolni 3 lejjel.

x : 12 = 3 : 9 ebből következik hogy 9x = 36 vagyis x=4.

2.) Ha 5kg alma 22.5 lej, akkor 1kg alma 4.5 lej. Tehát 6kg alma értéke 27 lej. 5 : 6 = 22.5 : x ebből következik hogy 6x = 135 vagyis x = 135 / 5 = 27 lej.

3.) Ha 3kg papír 50 füzet, akkor tudjuk hogy 1kg papírból 16.67 füzet, vagyis a 130 füzet elkészítéséhez 7.8kg papír szükséges.

3 : x = 50 : 130 ebből köveztkezik hogy x = 390 / 50 vagyis 7.8kg.

1