Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszamolni ?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
573
Egy udvari zuhanyzo tartalya henger alaku,melynek alapatmeroje 60 cm
a) mekkora a henger hosszusaga,ha 180l viz fer bele ?
b) mennyi viz fer a tartalyba,ha a hosszusaga 85 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Henger térfogata: r2*π*m (kör területe*magasság)
a, 1 dm3=1 liter
60 cm = 6 dm, de ez az átmérője, ahhoz hogy a sugarát (r-t) megkapjuk, el kell osztani 2-vel: 3 dm.
32*3,14*m=180
28,26*m=180, azaz az m=6,37 körülbelül

A henger hosszúsága 6,37 dm=63,7 cm.

Ellenőrzés:
r2*π*m
32*3,14*6,37=?180
180,0162=?180, majdnem, csak a pí kerekített (3,14) értéke miatt van a minimális eltérés, szóval a megoldás helyes

b, 85 cm = 8,5 dm
Vhenger=r2*π*m
Vhenger=32*3,14*8,5
Vhenger=240,21 dm3=240,21 liter

240,21 liter víz fér bele
Módosítva: 9 éve
0