Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekverseny

Főoldal » Középiskola » Matematika
647
Szilvásgomboc vikt ebédre egy ált iskolában.
Minden tanári adag hatgombocos a gyerek adag négy. Minden tanár megette az egész saját adagját.
Minden lány csak 3 gombócot evet a megmaradt gombocokat odaadták a fiuknak.
Igy.Minden fiu evett legalább 5 gombócot,13 fiu evett 6 gombocot.össz 1386 gombócot ettek meg az ált suliban aminek.pont az egy tizennegyedét a tanárok ették meg. Mennyi gombocot ettek össz a fiuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1386/14 = 99
Ennyit ettek meg a tanárok.
Ez egyébként már nem lehet, mert a 99 nem osztható 6-tal!!! Szóval a feladat el van rontva.

Ha viszont továbbszámolunk:
1386 - 99 = 1287
Ennyit ettek a fiúk és a lányok. Elvileg mindenki 4 gombócot evett, és mivel a lányok az adagjukat odaadták a fiúknak, el is fogyott gyerekenként 4 gombóc. Viszont 1287 nem osztható 4-gyel, tehát megint csak el van rontva a feladat.

Nem lehet, hogy 1/14 helyett 1/11 részről van szó? szóval nem dupla n hanem szimpla a tizenegyed?

Megoldom úgy:

1386/11 = 126
Ennyit ettek meg a tanárok. Eddig stimmel, ez osztható 6-tal.

A maradék 1386-126 = 1260 gombócot ették meg a gyerekek. Ez is stimmel, osztható 4-gyel.

Fiúkból kevesebb van, mert minden fiú kapott még plusz gombócot, 13-an kettőt is. Vagyis 13-mal kevesebb fiú van, mint lány.
x fiú, x+13 lány.
A lányok 3·(x+13) gombócot ettek.
A fiúk 5x+13 gombócot ettek.
3(x+13) + 5x + 13 = 1260
8x + 52 = 1260
x = 151

A választ rád bízom.
Módosítva: 9 éve
0