Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasáb felszíne, térfogata, sokszögek

Főoldal » Középiskola » Matematika
804
Egy egyenes hasáb alapéle 10 cm, magassága 20 cm. Mekkora a felszíne és térfogata, ha alapja:

a) szabályos háromszög
b) szabályos hatszög
c) szabályos tízszög

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hasáb, felszíne, térfogata
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
háromszög területe=
háromszög magassága m2+5²=10² m=8,67cm
területe= (8,67*10)/2=43,35cm²
palást= 3*10*20= 600cm²
Felszín= 600+43,35=643,35cm²
V=alapterület*magasság = 43,35*20=867cm³

b)
alapterület=((3* 3 )/2)*10²= 259,8cm²
palást= 6*10*20=1200cm²
A=1200+259,8=1459,8cm²
V=259,8*20=5196cm³

c)
alapterület=769,42cm²
palást=10*10*20=2000cm²
A=2000+769,42=2769,42cm²
V=769,42*20=15388,4cm³
1