Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög szögei

Főoldal » Középiskola » Matematika
1202
Egy háromszög egyik belső szöge kétszer akkora, mint a legkisebb szög. A legnagyobb szög a legkisebb szög háromszorosánál 24°-kal kisebb. Mekkorák a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük x-szel a legkisebb szöget!
Ekkor az egyik szög 2*x-szel egyenlő, a harmadik legnagyobb szög pedig 3*x-24
Meghatároztuk a három szög nagyságát, és ezeket összeadva 180-t kell kapnunk, mivel a belső szögek összege 180⁰.
Így:
x+2x+3x-24=180
6x-24=180 /+24
6x=204 /:6
x=34
Megkaptuk a legkisebb szöget és ebből kiszámolhatjuk a másik kettő nagyságát is.
Az egyik 2x, tehát 2*34, ami 68⁰
A másik 3x-24, így 3*34-24, ami 78⁰
Ellenőrzésnek megcsinálhatod azt, hogy összeadod az eredményeket, jelen esetben 34+68+78, ennek egyenlőnek kell lennie 180-nal, és ha kiszámolod pontosan annyi lesz!
0