Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges.

Főoldal » Középiskola » Matematika
331
Kérlek valaki segítsen elmagyarázni. Az eredmény megvan,de levezetni nem tudom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van a dobozban `(4x)/5` db fehér golyó. Ehhez hozzátettünk `x/5` db piros golyót. Most így van benne x db golyó. Betettünk még tíz fehéret, lett x+10 db golyó.

Felírható egyenlet:

0,84(x+10) = `(4x)/5`+10

0,84x+8,4 = 0,8x+10

0,04x = 1,6

x = `1.6/0.04` = 40

Eredetileg `(4*40)/5` = `color(red)("32 db")` fehér golyó volt a dobozban.

Ellenőrzés:

32 db fehérhez hozzátettünk 8-at, mert 32+8=40-nek a 8 éppen az ötöde. Ehhez hozzátettünk 10 db fehéret. Lett a dobozban 40+10= 50 db golyó összesen és 32+10= 42 fehér. 42 az 50-nek a `42/50*100` = 84%-a.
0