Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mit írjak a katalizátorokról/biokatalizátorokról?

369
Kémia órára kellene,de fogalmam sincs mit tegyek bele vagy épp mit ne. A4-es papír méretben max 2 oldal lehet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Fontos, hogy a katalizátorok (biok.: enzimek) egy reakció sebességét növelik azáltal, hogy egy másik utat nyitnak meg. Ezáltal gyorsabban, kellemesebb kürölmények között (alacsonyabb nyomás, hőmérséklet) is lejátszódhat egy reakció. Így pl. egy oylan folyamat, ami mesterségesen csak nagyon magas hőmérsékleten zajlódhatna le, az a szervezetünkben ilyen-olyan enzimek hatására maradéktalanul lejátszódik.
Azonban vannak olyan anyagok, amik ezt meggátolják. Ezek az ún. enzim-, vagy katalizátormérgek, amik "megölik" a katalizátort, így az többet nem képes működni. Ezt kihasználják az iparban is. A közkedvelt tartósítószer, a szalicil gátol egy enzimet ami ahhoz szükséges, hogy a penész képes legyen megemészteni a cukrot. Ezáltal pedig hiába kerül bele a penész a lekvárba, nem tudja felvenni a cukrot és elpusztul, "éhen hal".
Továbbá főként az enzimeknél fontos, hogy csak egy bizonyos hőmérsékleten működnek, ez pedig a testhő, kb. 37 °C. Ha lázasak leszünk, az is képes az enzimeket kinyírni, mivel az enzimek fehérjék, amik (mint a tojás is) melegítás hatására tönkremegy ( lsd. rántotta). Ez miatt kell 42 °C alá vinni a testhőt, mert ez felett már olyan kulcsfontosságú enzimek mennének tönkre, amiket a szervezet nem tudna pótolni és a beteg meghalna.
1