Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek térgeometria. Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1491
Az ábrán látható testet hat darab egybevágó négyzetes oszlopból ragasztottuk össze.
A test térfogata 288 dm³. Két szomszédos négyzetes oszlop egy-egy teljes lapjával van összeragasztva.
(Az ábra csak vázlat) csatolom képen az ábrát.

Kérdés: Hány dm hosszúak a négyzetes oszlopok élei?


Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, Térgeometria, térfogat, Négyzetes oszlop, Négyzetes hasáb
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ábrán látjuk, hogy egy rövid él "a", a hosszú él pedig 6a. Ezért egy darab hasábnak a térfogata: a*a*6a = 6a³
Ebből van 6 db: 6*6a³ = 36a³
És mivel ez 288, ezért felírhatjuk az egyenletet:

36a³ = 288
a³ = 8
a = 2

Tehát az oszlopok rövid éle 2 dm, a hosszú élük 12 dm.
0