Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
370
b és c-re lenne szükségem! Köszönöm!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

b, a logaritmus miatt (5-|x|)>0, ez csak akkor igaz, ha |x|<5. Ez csak azokra a számokra igaz, amelyek -5 és 5 közé esnek. Tehát az értelmezési tartomány: x∈ ]-5;5[

c, a logaritmus miatt x2 +x-12>0, ehhez először határozzuk meg a zérushelyeket:
x2 +x-12=0, a=1, b=1, c=-12 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(-1± 1(négyzet)-4*1*(-12) )/2*1=(-1± 1+48 )/2=(-1± 49 )/2=(-1±7)/2, amiből x1=(-1+7)/2=3, és x2=(-1-7)/2=-4
Tehát a zérushelyek: -4 és 3
Mivel az a pozitív a parabola felfelé nyílik tehát az értelmezési tartomány: x∈]-∞;-4[∪]3;∞[
0