Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szorgalmi

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Kéne egy kis segítség!

Péter szobája 3m széles, 4m hosszú, a belmagasság pedig 2,4m. Az ablak mérete 1,5m x 1m, az ajtó mérete 2m x 1,5m. Péter szeretné átfesteni a szobája falait. Mennyi festékre van szüksége, ha 10 négyzetméterre elég 1,2 liter festék? Mennyibe kerül a festék, ha 1 liter 1600ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Elsőként számoljuk ki, mekkora felületet fogunk lefesteni.
Az egész szoba: 2 x 3m x 2,4m + 2 x 4m x 2,4m = 33,6m2
Ebből olyan terület amit nem festünk le (ablak, ajtó): 1,5m x 1m+2m x 1,5m = 4,5m2
Tehát azon területek száma, amit le is festünk a szobában: 33,6m2 - 4,5 m2 = 29,1 m2
Ha 10 m2-re elég 1,2 liter festék, akkor nekünk 1,2 x 2,91 = 3,492 liter festékre van szükségünk.
Ennek ára 1600 x 3,492 = 5587,2Ft
1