Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sinus, cosinus tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1332
Szögeit tekintve milyen az a háromszög, amelyikben a szokásos jelöléssel: a=35dm, b=480cm, és c=62 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tompaszögű háromszög mert egyik szöge nagyobb mint 90°.
Cos tétel egyik szögre: c²= a²+b²-2ab*cosγ
Különböző módon rendezve ,hogy egyes szögek kijöjjenek:
cosγ=(a²+b²-c²)/2ab=-3/32 ----> γ = 95.37°
cosα=(c²+b²-a²)/2cb=0.827------>α=34.19°
cosβ=(a²+c²-b²)/2ac=0.637------->β=50°
0

A legnagyobb szög határozza meg, hogy szög szerint milyen fajtájú a háromszög, a legnagyobb szög pedig a leghossszabb oldallal szemközti szög; legyen ez a szög γ, ekkor a koszinusztétel szerint:

62²=35²+48²-2*35*48*cos(γ), ezt megodjuk γ-ra, de, ha okosak vagyunk, akkor elég cos(γ)-ra megoldani, a függvény tulajdonságait felhasználhatjuk; ha cos(γ) értéke:

-1-nél kisebb vagy 1-nél nagyobb, akkor nem megoldható, mivel a cos(γ) értéke legalább -1 és legfeljebb 1, így nincs ilyen háromszög. Ebben az esetben meg kell vizsgálni a háromszög-egyenlőtlenséget; ha megszerkeszthető egy háromszög, akkor bármely két oldalának összege nagyobb a harmadik oldalnál; itt nem fog teljesülni.

-1 vagy 1, akkor ugyan megoldható az egyenlet, viszont 180°-ot és 0°-ot kapunk, ami értelemszerűen nem lehet egy háromszög szöge. Itt a háromszög-egyenlőtlensére egyenlőséget kapunk.

1-nél kisebb és 0-nál nagyobb, akkor a γ szög hegyesszög.

0, akkor derékszögű.

0-nál kisebb és -1-nél nagyobb, akkor tompaszögű.
0